dijous, 30 d’octubre del 2008

31-08-08 / Localitzacions dels cinc voltors negres alliberats des d’Alinyà

Una vegada alliberats els quatre voltors negres (Aegypius monachus) de les instal·lacions d’aclimatació, el 20 d’octubre de 2007, més el poll de hacking, alliberat durant l’agost de 2007 a la Muntanya d’Alinyà, finca propietat de l’Obra Social de Caixa Catalunya i gestionada per l’Àrea de Territori i Paisatge, se segueixen treballant i recopilant les dades de les localitzacions d’aquests 5 exemplars alliberats fins al moment.

Des del mes de gener fins al mes de juny, sis mesos de recull de dades, aquests han estat els resultats (ordenats cronològicament):
Portell. Els indrets on ha estat vist són: Alinyà (Alt Urgell), Enviny (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Boumort (Pallars Sobirà), Alinyà (Alt Urgell), Boumort (Pallars Sobirà), Alinyà (Alt Urgell), Boumort (Pallars Sobirà). En total s’han realitzat 68 localitzacions d’aquest exemplar destacant com l’individu més assentat al territori.
Ponç. Els indrets on ha estat vist són: Buseu (Pallars Sobirà) i Boumort (Pallars Sobirà). Amb 5 localitzacions, és l’exemplar menys detectat dels voltors alliberats al mes d’octubre.

Perla. Les diferents zones on ha estat vista són les següents: Buseu (Pallars Sobirà), Boumort (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Planoles (Ripollès), Egat (frança), Boumort (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Malpàs (Alta Ribagorça), Boumort (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Boumort (Pallars Sobirà). Conjuntament amb el Portell, amb 27 localitzacions, és la femella més assentada a la comarca.

Lluna. Les zones per on s’ha vist són: Alinyà (Alt Urgell), Port del Comte (Solsonès), Alinyà (Alt Urgell), Boumort (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Terreta (Pallars Jussà), Boumort (Pallars Sobirà), Jaca (Osca). Individu localitzat 14 vegades en el període concretat.

Inici. Els indrets on ha estat vist són: San Mateo de Gallego (Aragó) i Letux (Saragossa). S’ha localitzat en un parell d’ocasions fora del territori català, responent així al seu actual període de dispersió.

Del 2 al 8 de juny d’enguany, es van localitzar els 4 exemplars alliberats de les instal·lacions d’aclimatació d’Alinyà, després de 7 mesos i mig els quatre voltors –Portell, Ponç, Perla i Lluna– romanen a l’àrea del Prepirineu català.
Dels 9 voltors negres alliberats a Boumort l’1 d’abril de 2008, han passat per Alinyà, atrets pel Punt d’Alimentació Suplementari, els següents exemplars: Corneli, Pessonada i Hortó.