dimecres, 25 de febrer del 2009

L’Inici, el poll de hacking, apareix a Castelló

A principis del mes de febrer d’enguany ha aparegut l’Inici, poll de Voltor negre (Aegypius monachus) alliberat mitjançant la metodologia de hacking l’agost de 2007 a la Muntanya d’Alinyà, finca propietat de la Fundació Caixa Catalunya i gestionada per l’Àrea de Territori i Paisatge. L’observació i la fotografia va ser realitzada a Els Ports, Castelló, i ens la va fer arribar Álvaro Camiñas.
Recordem que l'Inici va néixer en captivitat al zoològic de Bèlgica de Planckendael i als tres mesos i mig va ser traslladat a Alinyà. Quan va arribar, 14 d’agost de 2007, se'l va posar, de nit, en unes instal·lacions adaptades a l'aire lliure a la zona de la Roca de Muntané. Des d’aquell dia diversos voluntaris, un total de 23 amb 540 hores d’observació, van passar per la finca per participar en el seguiment d’aquest primer exemplar de Voltor negre alliberat a Catalunya.
El recull d’observacions que es tenen de l’Inci, fins al dia d’avui, són les següents:
Dia 3 de setembre de 2007 vist a Organyà (Alt Urgell). (Equip de seguiment d’Alinyà)
Dia 28 de setembre de 2007 vist a Buseu (Pallars Sobirà). (Jordi Canut)
Dia 11 d’octubre de 2007 vist de nou a Buseu (Pallars Sobirà). (Jordi Canut)
Dia 28 d’octubre de 2007 vist a Boumort (Pallars Jussà, Alt Urgell y Pallars Sobirà). (Equip seguiment de Boumort)
Dia 21 d’octubre de 2007 vist a Buseu (Pallars Sobirà). (Jordi Canut)
Dia 8 de novembre de 2007 localitzat a Figueres volant amb un altre voltor negre. (La distància entre Alinyà y Figueres en línia recta és de 127 Km.). (Carme Rossell)
Els dies 14 y 15 de novembre de 2007 torna a Alinyà per alimentar-se al PAS. (Equip de seguiment d’Alinyà)
El dia 27 de desembre de 2007 s’observa a Alacón (Terol). (La distància entre Alinyà y Alacón és de 218 Km en línia recta.)
El dia 29 de gener de 2008 és observat i fotografiat a Belchite (poble a 49 km de Saragossa), menjant una carronya amb un grup de voltors comuns. (Sergio Pérez)
El dia 7 d’abril de 2008 s’observa a San Mateo de Gállego (Aragó). (Jaime Solanas).
El dia 30 de gener i 7 de febrer de 2009 va ser vist i fotografiat a Villafranca del Cid a la comarca de Els Ports (Castelló). (La distància entre Alinyà i Villafranca del Cid és de 230 Km en línia recta.). (Álvaro Camiñas).

Cal destacar que aquesta última cita ens arriba 10 mesos després de la darrera, realitzada el 7 d’abril de 2008 a l’Aragó, i ens confirma que l’Inci encara continua viu superant les adversitats pròpies d’un voltor jove en la seva etapa de dispersió. Properament farà dos anys i ja fa 19 mesos que vola en llibertat. El següent pas seria que l’Inici tornés a alimentar-se a l’àrea de reintroducció, ja sigui a Alinyà, on va “néixer”, o a Boumort.