Els passats dies 22 i 23 de gener es van realitzar els treballs de marcatge dels 12 voltors negres (Aegypius monachus) que romanen, ja fa gairebé un any, a les instal·lacions d’aclimatació d’Alinyà, finca propietat de la Fundació Caixa Catalunya, i de la Reserva de Boumort del DMAIH. El dia 22, els treballs es van centrar a la Muntanya d’Alinyà on es van marcar tres exemplars (dos femelles i un mascle). El dia 23 es van reprendre les tasques marcant els 9 individus (sis femelles i tres mascles) que hi ha actualment a les instal·lacions de Boumort. En el còmput total dels dos dies hi van participar un total de 20 persones; tècnics, veterinari i càmera de GREFA; tècnics i guardes del Departament de la Generalitat; tècnics i voluntaris de l’Àrea de Territori i Paisatge.
Un cop els voltors eren capturats, els treballs de marcatge tenien diverses fases: control veterinari, col·locació dels emissors, biometria, i decoloracions. En total es van posar 6 emissors satèl·lit i 6 emissors terrestres. Aquesta feina la va realitzar Víctor García Matarranz del Ministerio i especialitzat en el marcatge de fauna salvatge.
Durant el mes de març s’alliberaran els 12 exemplars de Voltor negre que començaran a volar pel Prepirineu i Pirineu català. L’objectiu és que part d’aquests voltors es fixin al territori juntament amb els 6 exemplars que actualment es consideren fixats a l’àrea de reintroducció. En el global del projecte i entre els dos punts d’alliberament, Alinyà i Boumort, s’hauran deixat anar 26 exemplars dels quals tretze són femelles (50%) i tretze són mascles (50%) entre els anys 2007, 2008 i 2009.
Una vegada els voltors hagin sortit de les instal·lacions que els han acollit els darrers mesos, començaran les tasques de seguiment i fixació, mitjançant el PAS i la construcció de nius artificials, per part dels tècnics encarregats de realitzar la feina de camp.
Foto n.1. Detall de la col·locació dels arnesos
Foto n.2.Decoloració de les primàries d'un dels voltors
Foto n.3. Moment de la col·locació d'un emissor