dimarts, 21 d’abril del 2009

Nous alliberament de Voltors negres a la Muntanya d’Alinyà

El passat 14 de març, de matinada, es va obrir la porta de les infraestructures d’aclimatació de la Muntanya d’Alinyà, on hi havia des de fa un any 3 voltors negres (Aegypius monachus). Amb aquests tres individus alliberats –Bruna, Nidola i Urdiet–, ja són 8 els voltors alliberats, 4 femelles i 4 mascles, des de la Muntanya d’Alinyà.
La Nidola va ser la primera en sortir del volder, i després d’estar dos dies per Alinyà ha marxat a prospectar altres zones, la darrera localització ha estat a Agramunt (a 52 km en línia recta d’Alinyà). La Bruna i l’Urdiet van tardar 6 dies en sortir i estan fixats a la zona de Sant Ponç, on van realitzant vols cada vegada més llargs i van adquirint cada vegada més confiança.
Dels 8 voltors alliberats fins al dia d’avuí, 7 han estat alliberats mitjançant les infraestructures d’aclimatació –Lluna, Perla, Bruna, Nidola, Ponç, Portell i Urdiet–, i 1 voltor mitjançant la metodologia de hacking –l’Inici–.
A Alinyà els alliberaments s’han realitzat durant els anys 2007 (5 exemplars) i 2009 (3 exemplars), i dels 5 voltors inicialment alliberats, la Perla i el Portell, estan fixats a l’àrea de reintroducció Boumort-Alinyà (representant el 40%).
Gràcies a aquest projecte, que consta amb els necessaris plans de viabilitat, a l’actualitat hi ha estabilitzats a la zona pirinenca 6 exemplars, procedents dels primers alliberaments realitzats entre els anys 2007 i 2008 a Alinyà i Boumort. L’objectiu és reunir un nucli reproductor format per 50-60 individus, que és el mínim calculat perquè la població formada sigui autosuficient, és a dir, capaç d’evolucionar gràcies als individus nascuts en el si de la pròpia colònia, sense necessitat de realitzar alliberaments addicionals.