dijous, 30 d’octubre del 2008

08-09-08 / Muntatge de nius artificials per Voltor negre a Alinyà

Els dies 2 i 3 de setembre es van muntar dos nius artificials a Alinyà, finca propietat de la Fundació Caixa Catalunya i gestionada per l’Àrea de Territori i Paisatge, aquesta actuació s’emmarca dins dels treballs programats en el projecte de reintroducció del Voltor negre, i amb aquests ja són cinc els nius construïts a la vall. L’actuació va estar dirigida i executada per l’equip tècnic d’Alinyà, amb el suport de 4 voluntaris (Guillem Bagaria, Arnau Dalit, David Aguadé i Clara Mestres), tots ells biòlegs. Aquesta activitat està dins del programa d’actuacions amb voluntariat que es realitza cada any a la finca d’Alinyà. Cada niu es munta amb un mínim de 4 persones, en aquest cas, els dos tècnics i dos voluntaris per dia de treball. Els nius artificials estan ubicats en un bosc de Pi roig (Pinus sylvestris), ja que el Voltor negre és una au típica d’hàbitats forestals, i localitzats a 1600 m d’alçada. Aquests han estat col·locats a la mateixa zona que els nius construïts durant el mes de maig a la zona de Prat Caní, tancant així aquest sector. Les característiques de la zona escollida són les següents: vessant obac, abrupte amb un fort pendent (oferint l’impuls necessari per enlairar-se des dels nius), allunyat del nucli urbà (evitant possibles molèsties), ubicats en el terç superior del vessant separats per 400 m de distància en arbres emergents respecte dels circumdants (aportant millor visibilitat de la zona de cria), i en aquest sector amb vistes directes al punt d’alimentació de Sant Ponç.
Per a la construcció de cadascun dels nius es van invertir quatre hores. Les fases d’elaboració van ser les següents: primer es va col·locar una estructura metàl·lica octogonal de 120 cm de diàmetre a la part superior de cadascun dels arbres, amb un port de 60 cm de diàmetre a una alçada d’entre 10-12 metres; després, un cop fermades les estructures als arbres es van recobrir de brancatge de pi i de boix per entapissar-los; per acabar, es va posar material herbaci per tal d’aportar confortabilitat a la part central del niu. Finalment, amb pintura blanca es van impregnar els laterals del niu intentant emular excrements de voltor donant la sensació d’ocupació i/o activitat.
Els dies 8, 9 i 10 d’octubre està programat construir més nius artificials, amb l’ajuda de més voluntaris, per a l’espècie en altres zones, ja escollides, que reuneixen les característiques esmentades. L’objectiu d’aquesta actuació és l’atracció, dels voltors alliberats, per tal d’incentivar-los a escollir aquestes zones com a àrees de reproducció.