dijous, 30 d’octubre del 2008

15-2-08 / Localitzacions dels voltors negres radiomarcats

Una vegada alliberats els quatre voltors negres (Aegypius monachus), 20 d’octubre de 2007, a la Muntanya d’Alinyà, finca propietat de la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, comença la fase de seguiment. Per facilitar aquesta tasca, els voltors negres van ser marcats amb diferents sistemes d’identificació: a la pota esquerra porten una anella de plàstic de lectura a distància; a la pota dreta una anella metàl·lica oficial amb remitent espanyol; decoloracions a les plomes primàries i/o secundàries de manera que cada individu té un codi específic, que ajuda a identificar cada individu només amb l’ajuda de material òptic, i la col·locació d’un emissor terrestre localitzat a la cua de l’animal, que permet als tècnics encarregats del seguiment la seva localització a molta distància (fins a 50 km en línia recta) dels individus mitjançant un receptor i una antena direccional.

Des del 20 d’octubre i fins al 15 de febrer, gairebé quatre mesos de seguiment, aquests han estat els resultats (ordenats cronològicament):

Portell. Aquest és l’individu que ha restat més temps a la Muntanya d’Alinyà, gairebé tres mesos i mig, abans de començar els seus moviments de dispersió. Els indrets on ha estat vist són: Alinyà (Alt Urgell), Guàrdia d’Ares (Alt Urgell), Alinyà (Alt Urgell), Cuberes (Pallars Sobirà), Buseu (Pallars Sobirà), Enviny (Pallars Sobirà), Alinyà (Alt Urgell).
Ponç. Va ser dels primers individus a marxar i les localitzacions són més escasses: Alinyà (Alt Urgell), Guara (Osca) i Buseu (Pallars Sobirà)
Perla. Les diferents zones on ha estat vista són les següents: Alinyà (Alt Urgell), Oliana (Alt Urgell), Aubenç (Alt Urgell), Oliana (Alt Urgell), Alinyà (Alt Urgell), Oliana (Alt Urgell), Alinyà (Alt Urgell), Buseu (Pallars Sobirà), Boumort (Pallars Sobirà) i Buseu (Pallars Sobirà).
Lluna. Juntament amb el Ponç van ser els primers individus a marxar de la Muntanya d’Alinyà –encara que han retornat– i les zones per on s’ha vist són: Alinyà (Alt Urgell), Jaca (Osca), Alinyà (Alt Urgell) i Port del Comte (Solsonès).
Cal remarcar que gràcies als PAS (Punt d’Alimentació Suplementari), ens van arribant informacions dels quatre individus, ja que són importants en la seva recerca de recursos tròfics.
Durant el període que va des del 27 de desembre de 2007 fins al 17 de gener de 2008, en qüestió de 22 dies es va tenir notícies dels 5 voltors alliberats fins al moment (inclòs el poll de hacking, l’Inici).